środa, 23 lutego 2011

Gorączka


Zima to (dla niektórych :) ) sezon chorób - kataru, kaszlu, zapaleń, podwyższonej temperatury ciała...Gorączka! Ile razy zbijaliśmy ją lekami? Dlaczego nie damy się wykazać naszemu organizmowi w walce z infekcją?
Wbrew pozorom, ten podwyższony stan temperatury jest dla nas bardzo dla nas korzystny, bo:

po pierwsze: Wszystkie bakterie są niszczone przez wysoką temperaturę naszego ciała.

po drugie: Pamiętaj, żeby podczas gorączki nic nie jeść !
Ciało walczy, a obciążając go trawieniem, zabierasz mu energię. Powiesz: "Dobra, ale zara! A miodzio z mlekiem i czosnkiem? Przecież taki napój zawsze serwuje mi mama!".
Nie wierzysz? Wsłuchaj się w swój organizm. Czy kiedy masz gorączkę, to napada Cię głód? Burczy Ci w brzuchu? Twoje ciało nie stwarza Ci warunków do jedzenia! Brak powonienia, zapchany nos, ból gardła, bolące oczy, biały nalot na języku (co sprawia, że jedzenie nie smakuje). Jeśli jednak sięgniesz po domowy rosołek, miodzio czy coś tam, możesz się nabawić  "powikłań po gorączce". Od samej gorączki się nie umiera! Ale od powikłań, jak najbardziej.

po trzecie: Dostosuj się do swojego ciała, gdy Ci gorąco - odkryj się, gdy zimno - zakryj. Zmuszanie się do leżenia pod trzema kołdrami może spowodować drgawki. Zimny prysznic szybko pomoże.

po czwarte: Nie bierz aspiryny! Obniża gorączkę, ale kwas salicylowy zawarty w niej tylko zatruwa organizm. W XV wieku był używany jako trucizna. Ciało bardzo długo się go pozbywa z  komórek, jeśli w ogóle.. Gdy Ci zalega w organizmie, Twoje ciało ma problemy z wytworzeniem gorączki.

Gdy "zbijasz" gorączkę prochami, Twoje ciało będzie znowu do niej dążyć, gdy leki przestaną działać. Tak wysoka temperatura może się utrzymywać tydzień, albo kilka dni po czym organizm się poddaje i dopada Cię choroba. Daj się wykazać gorączce, to naturalna reakcja. W korzystnych warunkach dla organizmu (czyt.powyższe 4 punkty ), będzie ona trwać max. dzień.
Ostatnio powodem mojej choroby było bieganie w  przemoczonych trampkach przez ok 8 godzin. Było to rok temu w maju, zastosowałam się do powyższych zasad .. i żyję!

I jeszcze jedna rzecz, którą na sobie odkryłam. Podczas przeziębienia nie jedz cukru, w postaci owoców, czekolady, miodu, etc. Cukier jest pożywką dla bakterii i wirusów!

1 komentarz:

  1. Pierwszy raz słyszę, że wirusy jedzą cukier :) :)
    i że w 39C umierają bakterie z powodu temperatury!
    Możesz kandydować do nagrody Nobla z medycyny .

    OdpowiedzUsuń